poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto na pizzę z dodatkiem

                                                    Wyśmienite ciasto na pizzę


     Ten przepis na pizzę był dopracowywany przez młodszego z braci przez bardzo długi okres i jeszcze nikogo nie zawiódł. Wraz z tym przepisem załączamy doskonały przepis na sos czosnkowy oraz bazę, która nadaje smaku całej pizzy. Ten przepis jest podany na 12 porcji pizzy, Aby mieć dokładną gramaturę na 1 porcję wystarczy podzielić każdy ze składników przez 12.

CIASTO: 

- 2kg mąki 
- 50g drożdży 
- 1L wody gazowanej
-  łyżka soli i łyżeczka cukru 
- 4 łyżki oliwy z oliwek.

 Sposób przygotowania:

 1 kg mąki łączymy z płynem (wodą) oraz drożdżami. Tak zrobiony zakwas wkładamy do pojemnika, przykrywamy ścierką i wsadzamy do lodówki na 2 godziny. Po wyrośnięciu łączymy z resztą mąki, solą, cukrem oraz oliwą i wszystko dokładnie ugniatamy aż do momentu gdy ciasto przestanie kleić się do rąk oraz gdy po przekrojeniu nie będzie pęcherzyków powietrza. Porcjowanie po 250g (32cm) ciasta. Wyrobione i wy porcjowane ciasto zakrywamy wilgotną ścierką i wkładamy do lodówki na czas ok. 2 godzin. Rozrabianie tzw, kulki ciasta na płaski placek robi się własnymi metodami, u większości osób robi się to wałkiem.

 Baza:

 -pomidorki Pelatti
- sól -odrobina pieprzu Cayenne
- papryka czerwona słodka 
- 4 ząbki czosnku 
- otarta bazylia 
- oregano
 - koncentrat pomidorowy (w zależności od ilości sosu)

      Baza  to główny składnik całej PIZZY bo to ona nadaje cały jej smak. Zrobienie jednak sosu nie jest trudne, do głębokiego naczynia wrzucamy: obrane już ze skórki pomidorki Pelatti, czosnek, pieprz, paprykę, bazylię, oregano, trochę koncentratu oraz większą ilość soli. Wszystko zmiksować blenderem. Baza pomidorowa ma być dość mocno słona.

 Sos czosnkowy:
 -czosnek
 -odrobina soli
 -trochę ketchupu
 -zielone oliwki
 -majonez
 -jogurt naturalny 

       Świeży czosnek należy obrać, do głębszego naczynia wrzucamy: jogurt, majonez, obrany czosnek, szczyptę soli oraz niedużą ilość zielonych oliwek. Wszystko zmiksować, lekko zabarwić ketchupem i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny do dobrego połączenia się smaków.


Rozwałkowane ciasto -> Baza -> składniki (szynka, kukurydza itd w zależności od wymagań własnych.) -> ser Piec w temp. 220 stopni przez ok. 7-8 min. Gotową pizzę można udekorować świeżym listkiem bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz