Pikantny gulasz:
Jak na gulasz przystało będziemy bazować się na mięsie. Więc zaczynamy.
(na małą rodzinę 4 osobową)
Potrzebujemy:
- 200 g karkówki
- 1 ładna papryka
- 2 główki czosnku
- 2 duże pomidorki
- 2 cebule (mogą być czosnkowe)
- kminek
-pieprz chili cayenne
- bazylia świeża i suszona
- papryka słodka i ostra
- sól i pieprz
- smalec
- mały koncentrat pomidorowy
- wywar najlepiej cielęcy
- śmietana 18%
- mąka ziemniaczana ( do zagęszczenia )
Więc bierzemy się do roboty.
Mięso myjemy i kroimy w kostkę taką 2x2 cm, wrzucamy do miski i przyprawiamy solą, kminkiem, papryką słodką i odrobinę papryki ostrej żeby zaostrzyć smaczek i odkładamy do lodówki na 2 godzinki. W tym czasie przygotowujemy sobie paprykę i pomidory, musimy zdjąć skórkę, ja osobiście paprykę piekę przez 20 min w temperaturze 140 stopni. Pomidorki nakrajam i sparzam wrzącą wodą i kroję je w pół księżyce a paprykę kroimy w słupki wcześniej wydrążając ją.
Cebulę kroimy w piórka, na smalcu smażę paprykę ostrą i słodką aż ściemnieje i wrzucamy cebulę, smażymy ją aż zmięknie i wrzucamy mięso wcześniej przygotowane, posypujemy jeszcze papryką ostrą i odrobiny pieprzu cayenne. Jak mięsko zacznie puszczać soki i dolewamy wywar wrzucamy pokrojone pomidorki i paprykę i dusimy aż wszystko zmięknie. Zaczynamy przyprawianie, doprawiamy według własnego smaku i ostrości :) ja lubię ostre potrawy więc skupiam sie na papryce ostrej i pieprzu cayenne. My dodajemy 2 łyżki koncentratu żeby poprawić smak, gdy już odpowiada nam smak zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej (skrobi) i wody, zagęszczamy i smacznego. Przy podaniu kapnąć śmietaną i udekorować świeżą bazylią. Możemy podać to z ziemniakami, ryżem na sypko bądź posmarować chlebek masłem i delektować się wyśmienitym smakiem
Smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz