poniedziałek, 30 września 2013

Krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym

                                        Krewetki z sosie śmietanowo-cytrynowym


    

    Po tym jak dostałem wiadomość, że chcielibyście dostać od nas jakiś ciekawy przepis z krewetkami w roli głównej postanowiliśmy zainterweniować. Świetnym afrodyzjakiem jakim są te skorupiaki można przyrządzić je na różnorodne sposoby, szczególnie polecamy w tym sosie. Znakomita potrawa do romantycznej kolacji, bankietu bądź spotkań dla znajomych i przyjaciół.



Co potrzebujemy do naszych krewetek? :

- krewetki obranych i ugotowanych
- odrobina masła
- śmietanka kremowa 30%
- 100 ml bulionu
- sok świeży z cytryny ( 3 łyżeczki )
- cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
- pietruszka



 Więc tak bierzemy się do roboty. Krewetki na początku sparzamy, jest to bardzo ważne przy przyrządzaniu ich gdyż mogą stwardnieć i zakropić sokiem z cytryny 2 łyżeczki. Na patelni rozpuszczamy masełko i wrzucamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Dusimy i doprawiamy ją solą i pieprzem. Do gotowej cebuli wlewamy śmietanę, sok z cytryny ale dosłownie 1 łyżeczkę, bulion, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy nasze krewetki. Dusimy to do odparowania aby otrzymać konsystencję sosu.

Gotowa potrawa jest bardzo smaczna ale można ją również podawać w postaci spaghetti. Ugotować makaron na al dente i polać naszą potrawą.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz