Spaghetti Mareta
Spaghetti Mareta jest wyśmienitym makaronem z sosem se świeżych pomidorów z czosnkiem i świeżą bazylią. Ta pasta bardzo dobrze prezentuje się w czasie spotkań rodzinnych, gdzie zapraszamy np. rodziców i chcemy ich zaskoczyć szybkim, smacznym oraz nowoczesnym daniem.Do tego dania potrzebujemy :
+ Sos alla pomodoro:- 4 duże czerwone pomidory
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 łyżki stołowe dobrego koncentratu pomidorowego
- 1 cebula średniej wielkości
- oliwki zielone w zależności czy ktoś lubi
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka, bazylia otarta
+ masło czosnkowe :
- 2 ząbki czosnku świeżego
- masło w kostce
- sól
Makaron spaghetti długi, ser zółty bądź parmezan, 1 pomidor śmietanka 30%, bazylia świeża.
Zaczynamy robić sos alla pomodoro, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, trzebą ją zeszklić na oliwie, maśle bądź na oleju i osolić, dodajemy obrane wcześniej ze skórki pomidory pokrojone w drobną kostkę, oliwki zielone, pomidory z puszki i doprawić do smaku. Dusić wszystko do rozpadu pomidorów ok. 15-20 min. Na końcu dodać paprykę słodką. Gdy pomidory się rozpadną cały sos zmiksować i odstawić.Masło czosnkowe czas zacząć, bierzemy do ręki czosnek obrany i przecisnąć przez praskę bądź posiekać drobno i dodać do masła, doprawić solą i wymieszać do jednolitej masy. gdy będzie gotowe odstawiamy do lodówki.
Gotujemy makaron we wrzącej osolonej wodzie na al dente ( pół twardo ) cały czas mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu hartujemy pod zimną wodą. Bierzemy się za szykowanie naszego dania, wrzucamy na patelnię masło czosnkowe i przesmażamy pokrojone w pół księżyce pomidory i dodajemy sos pomodoro, odrobinę śmietanki 30% i czekamy do zagrzania, dodajemy na patelnię makaron i podgrzewamy.
Gotowe danie układamy na talerzach, posypujemy otartym serem żółtym bądź parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Danie mimo wszystko zajmuję ok 30 min na przygotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz