niedziela, 10 listopada 2013

Karkówka duszona z warzwami

Karkówka duszona według przepisu Braci


     Na specjalne zamówienie mojego przyjaciela z Poznania dodajemy przepis na mięsko, mianowicie kawał dobrego mięcha duszonego w warzywach.  Jeśli kobieta chce trafić do serca faceta, prawdziwego faceta, musi zrobić mu właśnie kawal mięsa, pierwszy krok samego zapachu już zauroczy go, drugi krok to podać mu do stołu i jego serce należy do Ciebie!

Zabieramy się do roboty. Więc tak, potrzebujemy: 

- karkówkę (można poprosić w sklepie aby pokroili na kawałki)
- cebula
- marchew
- papryka czerwona i żółta
- czosnek
- sól, pieprz, majeranek, kminek, cząber, pieprz chilli cayenne

  Gotową pokrojona karkówkę na kotlety nacieramy solą, świeżym pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz pozostałymi ziołami. Odkładamy na 2 godziny do lodówki aby mięso przeszło przyprawami. Warzywa kroimy, cebulę kroimy na pół i w szerokie półksiężyce, marchew trzemy na tarce a paprykę kroimy w słupki. Wszystko przesmażamy na rozgrzanej patelni i przerzucamy do rondla. Gdy mięso odstoi swoje w lodówce wrzucamy je również na gorącą patelnię i przesmażamy do z rumienienia. Gotowe warzywa i mięso dusimy w rondlu z dodatkiem wody, gdzie zrobi się sos. Dusimy do momentu, aż karkówka będzie miękka. dobrym dodatkiem do tej potrawy jest czerwone półwytrawne wino bądź piwo. 

Smacznego :) !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz